Podologia







Quiropòdia

La quiropòdia és on es tracten diferents alteracions de les ungles i de la pell per evitar futures lesions que puguin empitjorar i afectar a la vida del pacient, sobretot aquells que són diabètics.

El tractament inclou:

  • Tallat i fresat de les ungles de forma terapèutica
  • Deslaminació d’hiperqueratosis (durícies) i tractament de helomes (ulls de poll)
  • Fresat dels talons
  • Hidratació

Dins d’aquest tractament, les patologies més comuns són la onicocriptosi, les berrugues plantars, els fongs, etc.

Onicocriptosi

L’onicocriptosi és l’afectació de l'ungla on es clava a la pell produint dolor, inflamació i moltes vegades també una infecció.
Les causes més comunes són malformacions, mal ús del calçat, mal tallat unguial, traumatismes, mala biomecànica, entre d’altres.
El tractament es basa a realitzar un bon tallat d'ungles, i extraient la part d'ungla clavada, desinfectant la zona. Si el problema s'agreuja, es podria considerar la cirurgia.






Papil·loma

Un papiol·lma virus és una infecció vírica, coneguda més com a berruga plantar. Pot semblar una duresa o un ull de poll, ja que es manifesta un dolor punxant sobre aquesta. Es transmet en trepitjar ambients o zones humides amb presència d'aquests virus i sol aparèixer en moments amb baixes defenses de l'organisme. Un del ses tractament és mitjançant aplicacions d’àcid per cremar i eliminar aquest virus. També és pot tractar amb crioteràpia, homeopatia, entre d’altres.





Micosi

La micosi és la infecció per fongs que pot afectar tant a la pell com a les ungles. Quan és a la pell s’anomena peu d’atleta i els seus símptomes són que la pell es torna més vermella, amb presència d’ampolles, picor i dolor desagradable. El seu tractament és farmacològic, però també és important un bon assecat de la pell després de la dutxa. La micosi a les ungles, anomenada onicomicosi és quan afecta la làmina unguial i aquesta es veu blanquinosa o grogosa. Pel tractament, cal un fresat exhaustiu de l’ungla i combinar-ho amb un tractament sistèmic per acabar-lo d’eliminar.


Peu diabètic

El peu diabètic és una complicació d'una malaltia vascular i neuropàtica crònica que poden patir les persones amb diabetis i que pot tenir conseqüències greus com les ulceracions, i fins i tot pot arribar a necessitar amputacions. Per això és important fer visites periòdiques al podòleg per fer revisions i no tallar-se les ungles a casa.


Estudi biomecànic de la marxa i la carrera

Ens permet analitzar, tant en dinàmica com en estàtica, si la trepitjada és correcte així com la relació del peu amb altres parts del cos com els genolls, el maluc o l’esquena.

Moltes vegades, per realitzar un bon diagnòstic, dins de l’estudi ens ajudem d’altres proves com l’ecografia o la plataforma de pressions.

Ecografia

L’ecografia és una tècnica de diagnòstic on s’obtenen imatges en temps real dels teixits tous. És un mètode no invasiu i indolor que s’utilitza per detectar patologies com fascitis plantar, neuromes, metatarsàlgies, etc.



Plataforma de pressions

La plataforma de pressions s’utilitza per mesurar i analitzar la distribució de càrregues i pressions del peu tant en estàtica com en dinàmica.




Exploració de la carrera

La cinta de córrer l’utilitzem en els casos d’esportistes. Moltes vegades, el peu es comporta molt diferent corrent que caminant. És per això que realitzem vídeos a càmera lenta per poder valorar i decidir el tractament.


Ortopodologia

Els suports plantars es realitzen de forma personalitzada per cada pacient.

Es valora el diagnòstic i es dissenyen de manera que el resultat sigui el correcte per tal de corregir la deformitat, alleujar el dolor, prevenir lesions, etc.

Ortesis de silicona

Les ortesis de silicona s’utilitzen com a protecció dels dits, per alinear dits (galindons o dits en urpa) o bé com a substitució en casos d’amputacions. La silicona es confecciona manualment en estat tou fins solidificar-se mitjançant l’ús de catalitzadors i és personalitzat per a cada pacient.


Plantilles personalitzades

Els suports plantars es realitzen de forma personalitzada per cada pacient. Es valora el diagnòstic i es dissenyen de manera que el resultat sigui el correcte per tal de corregir la deformitat, alleujar el dolor, prevenir lesions, etc.




Obtenció del motlle del peu en 3D per la realització de suports plantars

Si el tractament és la realització d'unes plantilles, s'obté el motlle del peu del pacient mitjançant un escàner en 3D. D'aquesta manera es fa de forma precisa i exacte, i així el tractament final és més efectiu.


Cirurgia unguial

Les ungles clavades o onicocriptosi provoquen molt de dolor i tenen tendència a infectar-se, per això moltes recorrem a la cirurgia.
La cirurgia que normalment realitzem és la matricectomia parcial que consisteix en l’eliminació de la part d’ungla clavada i la seva matriu (arrel de l’ungla) i seguidament es realitza una cremada per tal que deixi de créixer pel costat afectat.
Aquesta intervenció quirúrgica resol el problema de forma definitiva, és totalment ambulatòria i el dolor postquirúrgic és mínim. Es realitza amb anestèsia local i el pacient pot caminar de seguida que és intervingut.

Altres tractaments

Un cop realitzat el diagnòstic es decideix el tractament per a cada pacient.

A la nostra consulta tenim una de les últimes tecnologies com les ones de xoc. 

També considerem les infiltracions com a tractament per diferents patologies.

Ones de xoc

Les ones de xoc són un tractament no invasiu basat en unes ones que porten energia en diferents punts dolorosos i fa que aquests es regenerin. Les utilitzem en patologies com tendinopaties, com ara una fascitis plantar o bé un espoló calcani.
Els principals beneficis d’aquest tractament són:
- L’efecte analgèsic, que redueix el dolor.
- La disminució de la inflamació i la tensió muscular.
- Augmenta la vascularització.
- Regenera el teixit danyat.


Infiltracions

Les infiltracions consisteixen en injectar un principi actiu a pressió a l’interior del cos, normalment un fàrmac. S’utilitzen amb l’objectiu de tractar estructures danyades com a articulacions, burses, tendinopaties o altres estructures, i així alleujar el dolor provocat per diverses patologies i accelerar la seva curació.